lørdag 9. august 2014

Vikingspyd

Spydet som våpen har en sentral plass i myter og legender verden over; eksempelvis kan nevnes Odins spyd Gungner (evt. Gungnir eller Gungner), og i gresk mytologi har både krigsguden Ares og visdommens gudinne Athene spydet som sitt foretrukne våpen (deres romerske motstykker er for øvrig Mars og Minerva). Spydet kan brukes som stikkvåpen, men kan også kastes mot målet.

Som historieentusiast har spydet vært et av de våpen som har fascinert meg mest, nest etter buen. Så da jeg fant denne utrolig lekre spydspissen til salgs på nettstedet www.therionarms.com bestemte jeg meg for å prøve på å lage mitt eget spyd. 

Å finne et egnet spydskaft var den største utfordringen, og etter å ha researchet litt på ulike treslag, bestemte jeg meg for å forsøke med et skaft av rogn. Takket være en god venn, fikk jeg tak i et lekkert emne fra Tromsdalen. Han hugget et ungt rognetre til meg, og jeg tørket det i cirka en måneds tid på et tørt sted som ikke var altfor varmt (+10-12 varmegrader er passende) med barken på, slik at selve stammen ikke skulle bli for fort tørr og få sprekker. 


Etter en måned fjernet jeg barken og pusset hele skaftet jevnt og fint, før jeg tilpasset den bredeste enden til spydspissen. Resultatet kan sees på bildene under. 

Aaand... ready for action! ;)

Jeg ble godt fornøyd med resultatet :)
Spydet måtte selvsagt være med til vikingfestivalen i Djupvika i Trondheim!


2 kommentarer:

  1. Det så flott ut.. Hva er totalengden på skaftet ?

    SvarSlett
  2. Skaftets totallengde er ca 170 cm og lagd av et ungt rognetre fra Tromsdalen.

    SvarSlett