søndag 10. november 2013

NålebindingNålebinding er en gammel teknikk som vi her i Norge kjenner til fra vikingtiden, men som har røtter helt tilbake til det gamle Egypt, og ifølge Wikipedia har teknikken også vært praktisert av indianerne i Peru. Det finnes over 40 forskjellige nålebindingssting, og på Straumeyjars blogg kan du finne linker til instruksjonsvideoer i nålebinding. Ta gjerne en titt på disse og prøv deg fram!

Selv har jeg lært en type sting som kalles "finske sting", noe som gir plaggene en veldig tett og fin struktur, tettere enn strikkede plagg, men mer tidkrevende. Nålebinding er derfor en ideell teknikk å bruke til småplagg som sokker, votter, pulsvanter og luer.

NB! Som Straumeyjar-bloggen påpeker, går det ikke an å nålebinde med bomulls- eller syntetiske garntyper da du er nødt til å skjøte tråden når den du jobber med er brukt opp. Selv har jeg gode erfaringer med blandinger av ull/alpakka til votter og pulsvanter, men dette garnet blir for mykt og slites for fort dersom man bruker det til sokker, strømper e.l. Til plagg som slites mer anbefaler jeg tykkere ullgarn, for eksempel Raumagarn, eller garn av  islandsk villsau a lá Àlafosslópi eller Lettlópi.

 Knestrømper av 3-tråds brunspraglet Raumagarn, brodert med grønt ullgarn langs toppen.

Legg til bildetekst


Denne lua er også laget i Raumagarn, og fóret med kaninskinn rundt kanten. Godt og varmt på kalde vinterdager!


Disse stilige knestrømpene har jeg nålebundet av spraglet Fritidsgarn. Kanskje ikke akkurat vikingstil, men absolutt nydelige farger, og garnet var en drøm å nålebinde med!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar